Mat

FŲr att bestšlla klicka pŚ den lilla boken framfŲr varje artikel.

Andrews Birgitta: Med smak av Europa. Raben Prisma, utgiven 1995. F√∂rfattaren √§r en av experterana i KF:s provk√∂k och det √§r tester och erfarenheter d√§rifr√•n som bl a speglas i recepten. ‚ÄĚRakt in i husm√∂drarnas och kr√∂garnas k√∂k‚ÄĚ, skrivs p√• baksidan av boken som √§r ett f√∂rlagsband med skyddsomslag. Nyskick. 184 sidor. Rikt illustrerad. 90:- (mat 383)
√Örets Kock, F√∂reningen: V√•rt svenska matarv. En k√§rleksf√∂rklaring. Bokf√∂rlaget Arena har utgivit boken tillsammans med en rad av de k√∂ksm√§stare som utsetts till √Örets kock. Boken inneh√•ller drygt 500 sidor. √Ąr rikt illustrerad i f√§rg och svart/vitt. 15 kockar bjuder p√• cirka 120 recept. V√•rt svenska matarv kan ocks√• fungera som en uppslagsbok. 120 kr (mat 386)
Bergenström Anna: Annas örtagård som handlar om glädjen att odla och använda kryddor. Bonnier Alba 1994. Ett komplement till författarens övriga mycket populära kokböcker. Boken indelas i två huvudavdelningar: I Kryddgården som berättar om odling, historia och mattips, samt I Kryddskafferiet som sorterar in kryddorna i användningsområden. 208 sidor illustrerade i färg. 70:- (Mat 643)
Blomquist Torsten/Vögeli Werner: Gastronomisk resa i Nordkalotten. Timbro 1986. 216 sidor. Skildrar en kulinarisk resa i Nordskandinavien med recept av Operakällarens förre chef Werner Vögeli. Perfekt som presentbok. Storformat. Boken ligger i en kassett. 160: (Mat 629)
Bocuse Paul: Bocuse à la carte. Tretton menyer med förrätt, varmrätt och dessert, skapade av Frankrikes store stjärnkock. Bonniers 1986. Rikt illustrerad i färg. Varje meny följs av kockens speciella råd. 95 kr (mat 610)
Butler Carl: Carl Butlers kokbok. Storformat fr√•n Forum 1974. Den f√∂rsta av matskribenten Butlers numera ber√∂mda kokb√∂cker. ‚ÄĚAtt laga mat √§r inte en teknik, ingen exakt vetenskap som man kan l√§sa sig till. Men kemin kr√§ver att vissa grundlagar f√∂ljs‚ÄĚ, skriver Butler. 140:- (mat 388)
Butler Carl: Med Butler i köket. Legenda 1984. Nyligen bortgångne matskribenten Butlers eget urval av 380 recept, med förklarande texter. Fotografier av Björn Lindberg och teckningar av Ann Forslind. Kartonnage. 384 sidor 130:- (mat 391)
Butler Carl: Till bords med Butler. Nyligen avlidne matskribenten Butlers kokbok från 1979, utgiven av Legenda. 197 sidor fyllda med cirka 250 recept samt ett stort antal kåserier om mat, illustrerade av Sven Rydén. 90:- ( mat 381)
Dahlgren Mathias: Kokbok. Krogen Bon Llocs ägare Mathias Dahlgren berättar i sin bok om eurolatinska smaker. Prisma 2001. Förlagsband, 224 sidor. Dahlgren som också blivit världsmästare i matlagning 1997 noterar att det här är hans alldeles egna kokbok, inte en receptsamling som används på hans krog. 160:- (mat 401)
Eriksson Fredrik: Fredrik Erikssons middagstips. 4-vision, utgiven 2000. En samlingsvolym med 48 recept från T 4:s Nyhetsmorgon. Där kocken också inbjuder läsarna med anekdoter från sitt eget kök, Provence i Frankrike och köket på Källhagens världshus. Förlagsband med skyddsomslag. 158 sidor. Illustrerad i färg. 140:- (mat 390)
Floyd Keith: Out of the frying pan. TV-kocken och suputen Floyds självbiografi. Handlar mer om hans märkliga leverne, än mat och recept. Bl a beskrivs hans otaliga krogprojekt som i stort sett samtliga gick åt skogen. 278 sidor. Harper Collins, London, 2000. 75:- (Mat 634)
Garland Shirley: Stora boken om √Ėrter och Kryddor. Wahlstr√∂m & Widstrand 1980. 288 sidor garnerade med 370 teckningar och fotografier. En sorts √∂rternas och kryddornas bibel, som inte bara handlar om anv√§ndning i k√∂ket utan ocks√• om medicinska sammanhang: Hur behandlas lindrigare sjukdomstillst√•nd och skador med √∂rter/kryddor? Nyskick. 150:- (Mat 626)
Gill Shirley/Trigg Liz: WOK! Snabbt, hett, lätt. Utgiven av Forum år 2000. Boken i storformat innehåller hela konceptet wok: Råvaror, tillagning, redskap. 600 bilder illustrerar steg-för-steg. 130:- (Mat 625)
GörmanGruppen AB: God mat i Grevens tid. Historiska och kulinariska äventyr från Trolleholms slott. Arena 1995. 127 sidor, illustrerad. Som titeln antyder en historiebok innehållande recept med tonvikt på grevarnas hushållning på Trolleholms slott. 120:- (Mat 630)
Guerard Michel: Det smala franska köket. Boken innehåller ca 150 originalrecept av den franske mästerkocken som under många flitigt experimenterat med matlagning. Det bygger på det klassiska kökets beskrivningar men har med fantasi förvandlats för nutidens människors krav på sund, smal och läcker mat. 254 sidor som också innehåller teckningar av författaren. 85:- (Mat 635)
Hagström Bo: Solens smak. Nya matresor till Italien. Ica Bokförlag 2007. Populäre Bo Hagström fortsätter sina matresor i TV som successivt blir trevliga kokböcker. I Solens smak analyserar han landskapen Piemonte, Emilien-Romagna och Marche. Som i tidigare böcker utomordentliga bilder av Per-Anders Rudelius. 180:- (mat 612)
Lagmark Torbjörn. Mästerkocken går ombord. Producerad av SweFerry. Den här kokboken av helsingborgaren Lagmark, kunde förr i världen köpas ombord på färjorna till Danmark. Troligen är upplagan slut men det hindrar inte att Lagmarks matkunskap fortfarande är levande. Här är det sjömat som skall lagas som Ångbåtsbiff, Kapensgryta, Styrmansroulader och Torskboj. Roligt och väl illustrerat. 120:- (mat 399)
Lagmark Torbjörn: Det goda livet. En bok om livskvalité med mat och vin i centrum. Med hjälp av vinkännaren Per Björgell har helsingborgskocken Torbjörn Lagmark gjort en kokbok där han kraftigt dragit ner på fettet, utan att göra avkall på matkvalitén. 121 sidor Storformat. 130:- (mat 394)
Lallerstedt Erik: My Way, v√§gen till ett smalare liv. Kokbok f√∂r livsnjutare. Ica bokf√∂rlag 2005. Boken ber√§ttar om en m√§sterkock som beslutade sig f√∂r att minska midjem√•ttet genom motion i samklang med smartare mat. Ingen bantning och inga rivna mor√∂tter. Som f√∂rfattaren s√§ger: ‚ÄĚ Jag har inga ambitioner att bli smal, bara litet mindre fet‚ÄĚ. 80:- (Mat 632)
Le Blanc Beverly: Nudlar. 96 sidor med vackra färgbilder om nudlar i alla dess former, kalla varma, snabblagade, som soppa, sallad osv. Nudlar är inte bara en ingrediens i wok-mat. Boken, utgiven av Parragon 2005 är i nyskick med skyddsomslag. 75 kr (Mat 605)
Liljeblad Fredrik/Fornander Kjell: Det japanska k√∂ket. Prisma 1999, andra upplagan. ‚ÄĚJapansk mat luras inte med ambitionen att bevara r√§tternas r√•varor och ingredienser s√• naturliga som m√∂jligt.‚ÄĚ Boken inneh√•ller ocks√• en kort etikettskola om du skulle r√•ka f√∂rvirra dig in p√• en japansk krog. Ca 150 recept i m√•ltider som binds ihop av sitt tema.158 sidor. Illustrerad i f√§rg. 90:- (Mat 641)
Lindgren Peter/Videgård Erik: Modern asiatisk mat. Bonnier Alba 1996. Bok i storformat om det alltmer välkända begreppet Asiatisk mat. Här avhandlas inte bara thailändsk mat utan även recept från Vietnamn och Japan kompletterar kokboken och där målsättningen är att galangal, tamarind, citrongräs och dashi skall bli lika vanliga i svenska kök som salt och peppar. 120:- (Mat 642)
Lingstr√∂m Christer/Sandberg Marianne: Det nya svenska k√∂ket. Forum 1987. 180 recept presenteras p√• 224 sidor. Ett av bokens tema √§r att det √§r lika ‚ÄĚfint‚ÄĚ att steka str√∂mning som det √§r att servera sj√∂tunga med tryffel. Boken ger en ren√§ssans √•t svensk husmanskost. Boken har God Jul-h√§lsningar p√• f√∂rs√§ttsbladet. I √∂vrigt nyskick. 70:- (Mat 627)
Montignac Michel: Montignacs bästa recept. En hel bok om en metod för ett bättre och lättare liv. Forum 2003, 184 sidor. Förlagsband med skyddsomslag. Uppdelad i månadsmenyer. 75 kr (mat 611)
Nilsson Siv och Key L: Italienska inviter. Rabén Prisma, utgiven 1995. 192 sidor, fyllda med italienska recept och italiensk krogatmosfär. Fantastiska bilder av Key L Nilsson gör boken till en komplett utflyktsbok med italienska förtecken. Kartonnage.170:- (mat 396)
Patten Marguerite: Stekboken. Wahlström & Widstrand, 1985. Andra upplagan. Nästan 200 recept som förklaras steg för steg med teckningar och färgbilder. Storformat. Kartonnage. Boken innehåller också drygt 20-talet menyförslag. 168 sidor. 120:- (mat 392)
Rössner Stefan; Mat som medicin. Brombergs förlag 1994. Egentligen inte en kokbok, utan istället en förklarande bok om de medicinska effekterna runt vår kost med rubriker som Proteinhystrin, Varför äta pasta? Och Mat som räddar livet. 178 sidor fakta av professorn i hälsoinriktad beteendeforskning. Nyskick. 70 kr (Mat 604)
Sch√ľck Cathrine: Montignacs svenska k√∂k. Forum 2004. 75 inspirerande recept om hur man g√•r ner i vikt, men √§nd√• √§ter bra. Hemligheten √§r att undvika d√•liga kolhydrater, s√•dana som bara skapar fett och f√•r blodsockerhalten att skjuta i h√∂jden. F√∂rlagsband med skyddsomslag.160 sidor Rikt illustrerad i f√§rg. 110:- (mat 400)
Seed Diane: De bästa indiska recepten, Forum 1994. Seed är mest berömd för att ha skrivit böcker om såser, men här ger hon en inblick i det indiska köket med alla sina färger och smaker, där hemligheten ligger i den raffinerade blandningen av kryddor. 126 sidor rikt illustrerade. 85:- (Mat 640)
Strandberg Karin (red): Flickornas kokbok. Trevi, utgiven 1985. Nio kvinnor med olika yrken har gemensamt skrivit en kokbok med litet udda framtoning. Recepten täcker allt från middag för två, till stora fester för 20-30 personer. En kokbok med stor spännvidd, illustrerad i s/v. 229 sidor. Kartonnage 90:- (mat 384)
Swahn Jan-√Ėjvind: Boken om kryddor. Rab√©n Prisma, utgiven 1996. Det stora svenska standardverket om kryddor, dess ursprung, bruk och egenskaper. Boken ber√§ttar b√•de om Ostindiens kryddor likv√§l som Nya v√§rldens kryddor. Nyskick. Storformat, 208 sidor. Rikt illustrerad. 200 kr (Mat 607)
Telegin/Ekendahl (red) : Sveriges modernaste kokbok. Info Books AB 1989. Den må ha några år på nacken denna kokbok, men ändå är den högmodern enligt steg-för-steg-principen. Boken är 280 sidor tjock, i nyskick och fylld med illustrativa färgbilder. 80:- (Mat 636)
Wachtmeister Kerstin: En miljon lätta menyer. Informationsförlaget 2003. Genom att kombinera 100 förrätter, 100 varmrätter och 100 efterrätter blir kokboken närmast ett uppslagsverk för den rådlöse. Boken levereras med ringpärm och sitter i en kassett. Detta är andra upplagan. Den första såldes i 156 000 ex. 120:- (Mat 644)
Waldenstr√∂m Victor: Det suver√§na k√∂ket, med underrubriken Mindre fett ‚Äď l√§ckrare mat. Utgiven av Prisma. En av de svenska kockar som gjort sig ett namn med en ny typ av recept, n√§mligen s√• litet fett som m√∂jligt i den dagliga dosen n√§rings√§mnen. Illustrerad. 189 sidor. Drygt 70-talet recept med allt fr√•n sm√•r√§tter till desserter. 140 kr (Mat 608)
Wells Patricia: Trattoria. Bokens engelska undertitel lyder: An Italian celebration, 150 recipes from the small family restaurants. 256 sidor, rikt illustrerad. All text på engelska. Förlaget Kyle Cathie Limited. London. 110:- (Mat 628)